Het weer op Vlieland

Vlieland heeft een echt zeeklimaat. Omdat het een eiland is, is de kracht van de wind en zee er sterker dan in de rest van Nederland. Bewolking waait vaak snel over. Daardoor is de regenval op de Vlieland ook minder dan gemiddeld. Vlieland ligt ook het meest ver van het vaste land.


Het weer op Vlieland

Temperatuur op Vlieland

In de winter- en herfstperiode kan Vlieland erg fris zijn. Met name in de herfst zorgt de nog warme zee voor veel water en regen op het eiland. Qua temperatuur blijft Vlieland een beetje stabiel. In de winter wordt het niet heel koud en in de zomer nooit echt heel warm. Maar zomers is het op warme dagen vaak wel aangenamer dan in andere delen in Nederland. Dat komt ook doordat de wolken snel overwaaien.

Vlieland heeft per jaar gemiddeld meer zonne-uren dan het vasteland. Volgens het KNMI ligt het gemiddelde aantal zonuren per jaar in Nederland ligt rond de 1650. In de kustprovincies ligt dat aantal op 1600. De temperatuur op Vlieland ligt in de lente en zomer wel iets lager dan in de rest van het land. Maar in het najaar is het op het eiland gemiddeld een paar graden warmer dan in de rest van Nederland.


Zomerklimaat Vlieland (jun-aug)

In de zomer is het in Vlieland gemiddeld 19°C. De watertemperatuur ligt rond de 19°C. Er valt in totaal 354 mm neerslag op 62 dagen. Het is 30 dagen droog in de zomer.


Winterklimaat Vlieland (dec-feb)

In de winter is het in Vlieland gemiddeld 7°C. De watertemperatuur ligt rond de 5°C. Er valt in totaal 238 mm neerslag op 52 dagen. Het is 28 dagen droog in de winter. Gemiddeld valt er op 10 dagen sneeuw in Vlieland.


Neerslag op Vlieland

Op Vlieland regent het per jaar ongeveer 12 uur minder dan in de rest van Nederland. In het voorjaar en in de zomer valt er op het eiland ongeveer 25% minder neerslag dan op het vaste land. In het najaar valt er door de warme zee juist weer meer regen op het eiland. De regenbuien zijn er ook wat heftiger.


Weersverwachting in Vlieland

Wil je weten hoe het weer op Vlieland is? Bekijk de weerverwachting.


Fietsen of wandelen op Vlieland?

Met goed weer is Vlieland het perfect eiland om te fietsen en te wandelen. Ontdek de mooiste routes!


Weekendje naar Vlieland?

Lees alles over de overtocht naar Vlieland.