Zien & doen op Vlieland

Wat is er te zien en doen op Vlieland? Vlieland is het tweede Waddeneiland van Nederland. Het eiland is 13 kilometer lang en ongeveer 4 kilometer breed. Vlieland bestaat voornamelijk uit zandplaten, duinen en heeft prachtige natuurlijke bossen. Het strand is 12 kilometer lang en is meer dan 50 kilometer aan wandelroutes en fietspaden. Het natuurgebied en zandplaat Vliehors beslaat een groot deel van het eiland. Er is verder één dorpje genaamd Oost-Vlieland met zijn eigen charme.

Tijdens je weekendje weg of vakantie is er van alles te zien, doen en te beleven op Vlieland. Ga naar verschillende bezienswaardigheden en gezellige strandtenten. Probeer een heerlijk restaurant met echte Vleilandse gerechten.


10 Leukste activiteiten op Vlieland

Activiteiten op Vlieland, op dit mooie Waddeneiland is er genoeg te doen. Ben je een weekje of weekendje op Vlieland? Dan wil je natuurlijk leuke dingen doen en zien. Maar wat zijn nu de leukste activiteiten en bezienswaardigheden bij een bezoek op Vlieland? Bekijk de 10 leukste tipsmust-see’s en do’s die er op Vlieland te doen zijn.


Beste strandtenten op Vlieland

Op zoek naar een leuke strandpaviljoen op Vlieland? Het eiland heeft 2 strandpaviljoens. Ze liggen beide aan de oostkant van het eiland. Je kunt er heerlijk eten en drinken. Vlieland is niet zo groot, dus het is zeker de moeite waard om alle strandtenten op Vlieland te ontdekken en ervaren. Ga voor het ultieme vakantiegevoel en bezoek je leukste strandtenten van Vlieland!


Restaurants op Vlieland

Op zoek naar wat lekkere restaurants op Vlieland? Liefhebbers van lekker eten en drinken zijn op Vlieland op de juiste plek. De culinaire mogelijkheden bij de vele restaurants variëren van makkelijk tot luxe en van een hamburger tot een 5-gangen menu. Ga je liever naar een strandtent? Op Vlieland zijn er 2 strandpaviljoens waar je heerlijk kunt eten en drinken.


Ontdek het dorp Oost-Vlieland

Vlieland heeft maar één dorp, namelijk Oost-Vlieland. In dit dorp wonen zo’n 1200 inwoners en dat is 95% van de totale bevolking op het eiland. De officiële naam van het dorp is sinds 2009 eigenlijk Vlieland. Maar vaak wordt het nog Oost-Vlieland genoemd om het verschil tussen het eiland en het dorp aan te geven. Het dorpje ligt direct aan zee helemaal in het oosten van Vlieland. In Oost-Vlieland zijn een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de 39 rijksmonumenten die het dorp rijk is.


Fietsen op Vlieland

Fietsen op Vlieland is dé activiteit op het eiland. Of je nu een dagje wilt fietsen op Vlieland en een heel weekend. Er zijn verschillende fietsroutes. Ontdek de vele fietspaden waar Vlieland bekend op staat. Je kunt op het eiland ook makkelijk een fiets huren, er zijn genoeg fietsverhuurders. Je vindt ze direct bij aankomst in de veerhaven in Oost-Vlieland of op andere plekken. Bij veel verhuurders op Vlieland kun je online een fiets reserveren.


Wandelen op Vlieland

Wandelen op Vlieland is prachtig. Op het eiland is het heerlijk en rustig wandelen. En hoe fijn is het dat het eiland autoluw is? De wandelroutes op Vlieland zijn heel gevarieerd. Wandel door het bos of maak een strandwandeling en genieten van de prachtige natuur. Op het populaire Waddeneiland mag je bijna overal vrij wandelen.


Strand van Vlieland

Vlieland heeft prachtige stranden, langs de noordkant van het eiland is er een langgerekt zandstrand van 12 kilometer lang. De stranden zijn een heerlijk plek om te recreëren, niet alleen voor mensen maar ook voor honden. Op Vlieland zijn vrijlopende honden op het stand ook welkom. De stranden worden goed onderhouden en in de zomer dagelijks opgeruimd.


Natuur op Vlieland

De natuur op Vlieland is overweldigend. Nergens op de Waddeneilanden vind je zoveel natuur als op Vlieland. Van de 39 vierkante kilometer dat het eiland groot is, is ruim 38 vierkante kilometer natuur. De natuur op Vlieland is uniek door de vele verschillende landschappen. Een kleurrijk duingebied, dicht dennenbos, heide, lange stranden en het wad. Vlieland is ook een ideaal leefgebied voor allerlei vogels. Verken wandelend en fietsend de prachtige natuur van het eiland.


Het weer op Vlieland

Vlieland heeft een echt zeeklimaat. Omdat het een eiland is, is de kracht van de wind en zee er sterker dan in de rest van Nederland. Bewolking waait vaak snel over. Daardoor is de regenval op de Vlieland ook minder dan gemiddeld. Vlieland ligt ook het meest ver van het vaste land.


Plattegrond Vlieland

Bekijk de plattegrond en kaart van Vlieland. Met het enige pittoreske dorpje Oost-Vlieland. Het eiland bestaat voornamelijk uit zandduinen. De totale strandlengte is 12 kilometer en de totale lengte van de fietspaden is 30 km.