Natuur op Vlieland

De natuur op Vlieland is overweldigend. Nergens op de Waddeneilanden vind je zoveel natuur als op Vlieland. Van de 39 vierkante kilometer dat het eiland groot is, is ruim 38 vierkante kilometer natuur. De natuur op Vlieland is uniek door de vele verschillende landschappen. Een kleurrijk duingebied, dicht dennenbos, heide, lange stranden en het wad. Vlieland is ook een ideaal leefgebied voor allerlei vogels. Verken wandelend en fietsend de prachtige natuur van het eiland.

Vogels spotten natuur Vlieland

Vlieland heeft 38 vierkante meter aan natuur

Het eiland is 39 vierkante kilometer groot. Van dat oppervlakte is bijna alles natuurgebied. Vlieland wordt ook wel De parel van de Waddenzee genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. De helft van het eiland bestaat uit zand met name het natuurgebied Vliehors in het Zuiden lijkt wel op de Sahara. De meeste natuurgebieden op Vlieland zijn vrij toegankelijk.


Vlielands natuurgebied Vliehors

De Vliehors het bekendste natuurgebied op Vlieland. Het gebied bestaat uit een verbreed strand van ongeveer 21 vierkante kilometer, dat voor een groot deel nu in gebruik is als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht. Nergens in Europa is zo een grote zandplaat te vinden. Als je niet beter zou weten dan zou je denken dat je in de Sahara bent. Het is een unieke ervaring om hier een wandeling te maken en dit gebied nader te ontdekken.

Aan het westelijke strand van de Vliehors is een reddingshuisje te vinden. Het is aangekleed en ingericht met allerlei voorwerpen die gevonden zijn tijdens het strandjutten. Het huisje is voor toeristen te bereiken met de Vliehors Expres. Deze Expres brengt je met een truck naar het meest westelijke puntje van het eiland. Op deze fraaie locatie stap je uit en je ziet vanuit deze plek het grootste Waddeneiland Texel liggen. Natuurlijk stap je ook uit midden op de Vliehors bij het Reddingshuisje.


Kroon’s Polders

De Kroon’s Polders zijn 4 kleine polders die zijn gelegen op het westelijke gedeelte van Vlieland aan de wadkant. Deze polders zijn aangelegd door opzichter Jan Wouter Kroon om te voorkomen dat het eiland in 2’en zou breken. Van de 4 polders zijn er 3 brak en één polder is zoet. De overgang van een zoute naar zoete omgeving maakt dit gebied uniek. Het is echt de moeite waarde om een wandeling te maken in dit unieke natuurgebied. Dit is wel alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Deze gids vertelt je alles over de natuur van dit unieke gebied.


Zandplaat Richel

Richel is een zandplaat ten zuidoosten van Vlieland. Het gebied lijkt leeg, maar er rusten veel vogels en zeehonden. ’s Zomers geven wadwachters voorlichting over Richel aan de opvarenden van droogvallende schepen. De wadwachters doen dit vanuit een drijvend ponton. De zandplaat is bij laag water deels toegankelijk. De hogere delen zijn gereserveerd als broed- en rustplaats voor vogels, zoals wulp, kanoetstrandloper en bontbekplevier. Ook liggen hier vaak de grijze zeehonden. Het gesloten gebied is aangegeven met gele borden. Daarbuiten kun je gedurende laag water een wandeling maken en van het eilandje genieten.


Vogels op Vlieland

Er broeden ongeveer 70 vogelsoorten zoals kluten, lepelaars, aalscholvers en eidereenden. Naast deze broedvogels komen er ook veel andere vogelsoorten naar dit natuurgebied om uit te rusten. In De Kroon’s Polders is een waar paradijs voor vogels. Vlieland en het Waddengebied is één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa. De rijkdom aan voedsel en de unieke combinatie van zee, land en het wisselende getij maken van het Wad een ideale plaats voor diverse vogels. Per jaar strijken ongeveer tien miljoen vogels in het Waddengebied neer. Een andere goede vogelspot is Dodemansbol bij Bomenland. Je ziet hier bij laag water onder andere bergeenden en eiders.


Zeehonden op Vlieland

Zeehonden zijn het symbool van de Waddenzee. Voor de kust van Vlieland leven grote groepen. Het lage water en vele zandbanken zijn ideaal om in de zon uit te rusten of de jongen groot te brengen. Het is belangrijk dat ze niet gestoord worden. Bij gevaar vlucht de moeder alleen, waardoor het jong zijn moeder kwijtraakt. Deze zogenoemde huilers worden vaak gevonden en naar Ecomare gebracht om gevoed en verzorgd te worden. Wil je graag een zeehond spotten? Boek dan een zeehondentocht.

Natuur op Vlieland zeehonden