Wat te doen op Vlieland, 10 leukste activiteiten

Activiteiten op Vlieland, op dit mooie Waddeneiland is er genoeg te doen. Ben je een weekje of weekendje op Vlieland? Dan wil je natuurlijk leuke dingen doen en zien. Maar wat zijn nu de leukste activiteiten en bezienswaardigheden bij een bezoek op Vlieland? Bekijk de 10 leukste tips, must-see’s en do’s die er op Vlieland te doen zijn.


1. Vliehors Expres

De Vliehors is een zandvlakte van 25 vierkante kilometer in het westelijke deel van Vlieland. Het wordt wel eens de Sahara van het noorden genoemd. Midden in het gebied staat het Drenkelingenhuisje, vroeger een schuilplaats voor gestrande drenkelingen, nu een juttersmuseum. Via Vliehors Expres reserveer je een tocht en rijd je met een truck door dit gebied. Je bezoekt het meest westelijke punt van het eiland waar je Texel ziet liggen en ook geregeld zeehonden kunt zien. In de zomer zijn er speciale zomeravond-tochten en ga je bij het reddingshuisje rondom een kampvuur zitten. Op weekdagen is het gebied vaak niet toegankelijk omdat de luchtmacht er oefeningen doet, dus je kunt er alleen in het weekend heen.


2. Vuurtoren vuurboetsduin

In het noorden van het eiland, op de hoogste duin, staat de Vuurboetsduin. De vuurtoren staat bovenop een duin van 42 meter boven NAP. Het is uiteraard de bekendste bezienswaardigheid van Vlieland. Klim naar boven en geniet van het prachtige uitzicht over het dorp, de Noordzee en de Waddenzee. Op heldere dagen kun je ook Texel en Terschelling zien. De toren is geopend van mei tot september. 

Vuurtoren Vuurboetsduin Vlieland

3. Zeehonden spotten op de Richel

Wil je zeehonden op Vlieland zien? Dan kun je dat het beste doen bij de Richel en de Engelse Hoek. Daar liggen de dieren de hele dag op het strand of zwemmen ze in de zee. Tijdens de tocht naar Vlieland kan je de dieren al zien liggen, maar tijdens een speciale excursie vanaf het eiland krijg je ze nog beter te zien. Vanuit de jachthaven vertrekken er dagelijks snelle rubberboten naar de zeehonden spotplaatsen. Zorg voor goede, winddichte kleding en een zwemvest die je tegen de wind en het koude zeewater beschermen en houd je camera gereed. Wil je een robbentocht reserveren? Doe dit dan bij Vlieland Robbentochten of zeehondentochtenvlieland.nl.

Zeehonden spotten Vlieland robbentocht

4. Wadlopen op Vlieland

Wadlopen moet je een keer in je leven gedaan hebben. Op Vlieland heb je diverse dagtripjes onder leiding van een ervaren gids. Onderweg kom je vanalles tegen, geniet je van waanzinnige vergezichten en sta je als vanzelfsprekend diep in de modder. Via de Noordwester boek je eenvoudig een excursie die bij jou past.


6. Ga vogels spotten bij Kroon’s Polders

De Kroon’s Polders is ooit aangelegd om de scheiding van Vlieland en de Vliehors te voorkomen. Het gebied vormt een van de mooiste gebieden op Vlieland en is een belangrijk stuk natuur voor planten en vogels. Trekvogels rusten hier uit op hun lange vlucht naar zuidelijker gelegen gebieden. Jaarlijks broeden er vele vogels. Meer dan wel honderd soorten broeden in de Kroon’s Polders. Er staat ook een vogelhut. Daar kun je de vogels perfect spotten. Bekijk van dichtbij kluten, lepelaars, scholeksters of een kiekendief.

Vogels spotten natuur Vlieland

7. Strand Vlieland

Het hele noordelijke deel van Vlieland is een lang zandstrand. Hiervandaan een uitzicht over alleen de zee en enkele bootjes of schepen die er varen. De kuststroken zijn niet heel erg breed, maar wel prachtig en vol met natuur. De duinovergangen zijn relatief laag waardoor je gemakkelijk de stranden opkomt. Badweg en Stortemelk zijn de populairste stranden. Wil je iets rustigers? Ga dan naar strandovergang bij Pad van Twintig. Ten zuiden van Vlieland ligt de Waddenzee, die dagelijks twee keer vol en twee keer leeg loopt. In het daardoor ontstane gebied komen vele bijzondere dieren voor, zoals vogels, maar ook bodemdieren. Op de zandplaten vinden zeehonden hun heil.


8. Fiets of wandel over de Waddendijk

Wil je een mooie fiets- of wandeltocht maken? Ga dan naar de Waddendijk. een mooi geasfalteerd stuk direct langs de Waddenzee. Je hebt er een prachtig uitzicht over de zee. Er staan diverse bankjes om uit te rusten. De Waddendijk eindigt in Oost-Vlieland, dus je kunt meteen door om het dorp te verkennen. Ben je een echt fiets- of wandelfan? Bekijk de mooiste fietstochten en wandelpaden.


9. Bezoek natuurhistorisch museum en zeeaquarium De Noordwester

Meer weten over de geschiedenis van Vlieland? In De Noordwester kom je veel te weten over de natuur, cultuur, geschiedenis van Vlieland en haar bewoners. Ontdek de schatten van zee en land. Bewonder het potvisskelet en neem een kijkje op de jutterszolder. Ook zijn er films over de Waddenzee en Vlieland en 2 wisselexposities. Het is een leerzame plek voor jong en oud. Voor kinderen is er ook een speciale kabouterspeurtocht. Ga voor meer info naar de website van De Noordwester in Oost-vlieland.


10. Snuif cultuur op bij museum Tromp’s Huys

Halverwege de Dorpsstraat in Oost-Vlieland bevindt zich het oudste pand van het eiland, het Tromp’s Huys. Het pand is kort na 1575 gebouwd en sinds 1956 een museum. Tromp’s Huys was vanaf 1896 het woonhuis van het echtpaar Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot-Berg had een eigen atelier achterin de prachtige tuin met een vrij uitzicht over de Zuiderzee. Het museum heeft veel van haar schilderijen en schetsen in bezit. Museum Tromp’s Huys brengt Vlielands indrukwekkende (cultuur-)historische en Maritieme verleden prachtig in beeld.