Wandelen op Vlieland

Wandelen op Vlieland is prachtig. Op het eiland is het heerlijk en rustig wandelen. En hoe fijn is het dat het eiland autoluw is? De wandelroutes op Vlieland zijn heel gevarieerd. Wandel door het bos of maak een strandwandeling en genieten van de prachtige natuur. Op het populaire Waddeneiland mag je bijna overal vrij wandelen.

Wandelen op Vlieland

Wandel op Vlieland over het strand of door de duinen

Op Vlieland heb je brede en lange stranden. Een strandwandeling is dan ook echt een must. Op de nabij gelegen duinen kun je de zee mooi bewonderen. Maak ook zeker een wandeling in natuurgebied De Vliehors. Dit is een enorme zandplaat van maar liefst 21 vierkante kilometer. Bij de vuurtoren van Vlieland kun je ook mooie wandeltocht maken. Het is een tocht van ongeveer 7 kilometer. Deze route gaat door de prachtige duinen en bossen.

Dit zijn de 10 mooiste wandelroutes op Vlieland

Je hebt heel wat wandelpaden op Vlieland. Je kunt er per dag wel een aantal lopen. Op het eiland vind je een uitgebreid netwerk van 40 kilometer aan wandelpaden. Staatsbosbeheer heeft 6 routes gemarkeerd met paaltjes. Als je het eiland goed wilt zien en ervaren, dan zijn deze 10 wandelingen echt een must!


1. Vuurboetsduin – Torenvijver (6.4 kilometer)

Op het Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland: met haar 40 meter hoogte is dit het hoogste punt van het Waddengebied. Je kunt de top vanaf verschillende kanten bereiken, onder meer via een houten trap van ruim 100 traptreden. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het Waddengebied. Bij helder weer kun je buureilanden Terschelling en Texel zien liggen. Volg voor deze route de paaltjes met de kleur groen en het startpunt is bij het Vuurboetsplein, de trap omhoog.


2. De Kikkerbult en Kooisplek ( 6.6 kilometer)

Volg voor deze route de paaltjes met de kleur blauw en het startpunt is aan de Postweg.


3. De Lange Paal – Nieuwe Kooi (4.0 kilometer)

Volg de paaltjes met de kleur groen en het startpunt is aan het fietspad bij de boswachterswoning. Tijdens deze wandeling kom je mooi koeien en schapen tegen.


4. Oude kooi (1.3 kilometer)

Volg de paaltjes met de kleur blauw en het startpunt is langs de Postweg ter hoogte van de Oude Kooi.


5. Bomenland – Doodemansbol (4.5 kilometer)

Het bos in het gebied Bomenland, ten Westen van het dorp, is het oudste bos van Vlieland. Er gaat een wandelpad van ongeveer 5 kilometer door dit gebied. In de herfst zie je veel paddenstoelen langs het pad en ziet het er heel sprookjesachtig uit. Het bos is begin 20ste eeuw aangelegd. Er zijn toen naald- en loofbossen geplant, om het zand op het eiland beter op zijn plek te houden. Gevolg is dat Bomenland bestaat uit een prachtige mix van naald- en loofbos. Volg de paaltjes met de kleur wit en het startpunt is in de buurt van het Posthuys. Onderweg vind je 2 uitzichtpunten.


6. Posthuiswas – Kroons polders (7.3 kilometer)

Wil je vogels spotten? Dan is dit de wandeltocht die je moet maken. De Kroon’s Polders zijn de perfecte plek om vogels te bewonderen. Je ziet er veel watervogels, maar ook roofvogels en rietvogelsoorten leven in dit waterrijke gebied. Door de Kroon’s Polders gaat het Boswachterspad, een wandelroute van 7,3 kilometer. Langs de route vind je een vogelkijkhut. Een pad omgeven door rieten schermen leidt naar de hut. Hier zie je broedeilandjes die speciaal voor de stern zijn aangelegd. En heb je na afloop van je wandeling honger en dorst gekregen? Voor deze wandelroute volg je de paaltjes met kleur blauw. Het beginpunt is langs de Postweg ten oosten van het Posthuys. In de Kroon Polders mag je overigens niet vrij wandelen. Dit natuurgebied is alleen met een gids van Staatsbosbeheer te betreden.


7. Weetjeswandeling De Lange Paal (2.3 kilometer)

Volg de paaltjes met kleur wit en het startpunt is aan het fietspad bij de boswachterswoning de Lange Paal. Dit is een ideale route om samen met de kinderen te lopen.


8. Dorpswandeling (3.0 kilometer)

Het startpunt van deze wandeltocht is bij het Havenplein in de buurt van de VVV. Je zult door het prachtige Oost-Vlieland gaan. Dat is het enige dorp op het eiland. Hier meert de boot vanaf Harlingen aan. In de Dorpsstraat staan eeuwenoude pandjes met oude geveltjes. Naast horeca en winkeltjes, vind je hier ook 2 musea.


9. Zeebodemwandeling (1.5 kilometer)

Het startpunt van de zeebodemwandeling is bij De Noordwester (waddencentrum en zeeaquarium). Deze route is alleen te lopen met een wadgids. Aanmelden voor deze indrukwekkende wandeltocht kan bij het waddencentrum (Dorpsstraat 150, Oost-Vlieland).


10. De Vliehors

De Vliehors is een grote zandplaat ten Westen van Vlieland. In het weekend is de 20 vierkante meter zandplaat toegankelijk voor wandelaars (doordeweeks is het een militair terrein). De Vliehors wordt niet voor niets de grootste zandbak van Nederland of de Sahara van het Noorden genoemd. Een wandeling door het gebied is erg bijzonder, mede doordat het geen paden heeft. Midden op de zandvlakte staat een klein wit huisje op palen: het Drenkelingenhuisje. Vroeger konden schipbreukelingen hier een veilig onderkomen vinden.