Vlieland heeft maar één dorp, namelijk Oost-Vlieland. In dit dorp wonen zo’n 1200 inwoners en dat is 95% van de totale bevolking op het eiland. De officiële naam van het dorp is sinds 2009 eigenlijk Vlieland. Maar vaak wordt het nog Oost-Vlieland genoemd om het verschil tussen het eiland en het dorp aan te geven. Het dorpje ligt direct aan zee helemaal in het oosten van Vlieland. In Oost-Vlieland zijn een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de 39 rijksmonumenten die het dorp rijk is.
Geschiedenis van het dorp Oost-Vlieland
In de loop van de Middeleeuwen kwamen er voor het eerst mensen op Vlieland. Er ontstonden 2 dorpen: West-Vlieland en Oost-Vlieland. West-Vlieland was hiervan de belangrijkste. Omstreeks 1650 waren er meer dan 400 huizen op het eiland. De inwoners leefden van landbouw, visserij en zeevaart. Door veranderende zeestromingen en zware stormvloeden zijn grote stukken land weggespoeld. Uiteindelijk is West-Vlieland in 1736 in zee verdwenen. Door zandverstuivingen dreigde Oost-Vlieland onder het zand te verdwijnen. Om de teruggang van de kustlijn te stoppen, heeft Rijkswaterstaat tussen 1854 en 1885 vijftig strekdammen aangelegd. Omstreeks 1870 begon Rijkswaterstaat ook met het aanplanten van helm tegen de verstuiving. In 1903 is begonnen met het aanleggen van de eerste bossen.
Dorpsstraat Oost-Vlieland
De Dorpstraat in de hoofdstraat in Oost-Vlieland. In deze gemoedelijke straat is in de zomer veel leuks te beleven. Het is dé plek om een terrasje te pakken en te genieten van deze uniek omgeving. In de Dorpsstraat zijn een aantal hotels, restaurants, bars en cafés. De straat valt in zijn geheel onder monumentenzorg. Er is dus veel moois te bekijken.
Nicolaaskerk in het dorpje Oost-Vlieland
De Nicolaaskerk staat ook in Oost-Vlieland. Het is gebouwd in 1607. De kerk werd in 1647 verbouwd en is sindsdien niet meer ingrijpend aangepast. De Nicolaaskerk is uniek omdat vroeger walviskaken werden gebruikt als grafstenen. Op het kerkhof tref je nog een replica van een dergelijke walviskaak. De originele walviskaken zijn naar binnen gehaald om te voorkomen dat deze zouden worden aangetast door de weersomstandigheden.
Vuurtoren Vuurduin
Vuurtoren Vuurduin staat aan de rand van het dorp op een duin van veertig meter hoog. Het uitzicht is vanaf de top van de vuurtoren dan ook magisch Je moet eerst een aantal trappen en de duin overbruggen maar dan heb je daarna wel een adembenemend uitzicht.